Varför?

23 03 2010

Jag tänkte besvara den här frågan först. Kan kännas självklar för många, men eftersom den trots allt dykt upp känner jag att det finns skäl att besvara den. Därför blir detta inlägg väldigt grundläggande och riktar sig främst till de som vill in i en bransch och kanske känner sig osäkra på nyttan med att använda sig av sociala medier.

Precis som det är viktigt för ett företag att finnas där kunderna finns, är det för den arbetssökande viktigt att finnas där jobben finns. Med det menar jag att allt fler företag börjar inse vikten att föra dialog med kunderna via sociala medier. Det här ger ett ypperligt tillfälle för den som söker jobb att nätverka och knyta kontakter med personer och företag inom den bransch hon eller han är intresserad av. I och med detta kommer du också att kunna hålla dig uppdaterad på vad som händer inom branschen och det specifika företaget. Det är något som du kommer att ha stor nytta av i såväl ansökan som vid en eventuell intervju. Det har såklart alltid varit viktigt att ta reda på så mycket information som möjligt. Nu är det bara lättare. Och framför allt känner de till dig bättre. Du blir en person, och inte ett papper i högen.

Vad det handlar om är helt enkelt att gå via sina kontakter, och i sin tur deras kontakter, eftersom någon måste känna någon som… Det har alltid gjorts, skillnaden är att nu är det lättare och det går framför allt betydligt snabbare. Men för att man startar en grupp på Facebook och nätverkar på Twitter och LinkedIn, har man inte garanterat ett jobb veckan efter. Det krävs lite mer. Precis som tidigare. Vad man däremot har åstadkommit är att påvisa för sina kontakter att man är i behov av ett nytt arbete, och när folk vet det tänker de förhoppningsvis till en gång extra när de hör att företaget de jobbar på behöver nyanställa.

Sök reda på de företag du är intresserad av, se om de finns på t.ex. Twitter och Facebook och börja följa dem. Via dessa sidor kommer du kunna se vilka de följer och interagerar med. Följ vidare de som du tycker verkar intressanta. Sedan handlar det om att föra dialog, ställa frågor och kommentera. Det betyder dock inte att man ska göra det för sakens skull! Det måste ligga någonting bakom det man vill säga. Till en början kanske det bara handlar om att lyssna i fall man känner sig osäker.

Jag kommer under veckan att gå in mer på hur man rent konkret kan gå till väga, hur jag har gjort och exempel på hur andra marknadsför sig själva i jakten på nytt jobb.

[tweetmeme https://digitaltjobbsok.wordpress.com/2010/03/23/varfor/%5D

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

25 03 2010
Kristina

Spännande inlägg, vilka möjligheter som det kan tänkas finnas med sociala medier

25 03 2010
jobbsk

Tack! Det finns onekligen mycket att göra, och kommer som sagt visa på lite olika exempel framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: