Att komma igång

7 04 2010

Det här inlägget riktar sig till de som känner att de inte riktigt vet hur de ska komma igång med sitt digitala jobbsökande. Jag kommer att kortfattat gå igenom olika sätt att göra detta på.

Till att börja med är det bra att ha ett digitalt CV. Då kan man snabbt hänvisa till något konkret.  Det finns olika sätt att göra detta på, t.ex. genom att skapa en egen hemsida eller en blogg. Jag själv har valt det senare alternativet via wordpress.com. Det är enkelt och lätt att sätta upp via verktygsfältet i den vänstra panelen. Det finns också en fördel då det går att vara mer utförlig än i de CV:n man skickar till olika arbetsgivare. Så här ser min ut: http://joakimlindstrom.wordpress.com/

Facebook – Det är lätt att ta för givet att alla har en profil på Facebook. Så är det förstås inte, och inget tvång heller. Men det kan onekligen vara bra att ha. Allt fler företag använder sig av FB för att rekrytera personal, se Gröna Lund t.ex. Här finns ju också människor som faktiskt känner dig och vet var du kan tänkas passa in. Man behöver inte göra som jag och flera andra och starta specifika grupper för ändamålet. Det räcker med att skicka meddelande till de man tror kan hjälpa en. Vill man inte vara lika hemlig kan man skriva en statusrad om att man behöver nytt jobb, och då skicka med länken till sitt digitala CV. Det gör det möjligt för dina kontakter att sprida länken vidare via deras statusuppdateringar.

Twitter – Att använda sig av Twitter tycker jag definitivt man ska göra. Som jag tidigare påpekat är det ett mycket bra sätt att nätverka och knyta nya kontakter samt omvärldsbevakning. Öppna ett konto och sök till att börja med efter företag inom den bransch du är intresserad av. Alternativt kan du ofta följa dessa på Twitter (och Facebook) via företagens egna hemsidor. Med tiden kommer du då också att hitta andra personer att följa via företagens profiler. Det är viktigt att ladda upp ett foto och skriva en kortare beskrivning, max 160 tecken. Länka gärna till CV här också. På Twitter läggs ständigt nya jobb upp från olika företag. Ofta går det att söka efter dessa genom att skriva in #nyttjobb eller #jobb i sökrutan. Det är ofta jobb som inte läggs ut på andra platser.

LinkedIn – Också det här är ett bra ställe för att knyta kontakter och nätverka. LinkedIn fungerar så att din profil också fungerar som CV. Sök efter vänner och tidigare kollegor och lägg till dessa. Här kan du också leta upp olika grupper som är relevanta för just dig. Det kan vara inom din bransch, jobbsökning och liknande.

[tweetmeme https://digitaltjobbsok.wordpress.com/2010/04/07/att-komma-igang/%5D

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

8 04 2010
jobbsk

Läst på Twitter idag:

”En vän har sökt jobb länge utan resultat, jag gav honom en (1) länk från #nyttjobb och han fick jobb direkt. Kul att kunna hjälpa till…”

14 04 2010
Helena

Jag har en liten fundering kring det digitala jobbsökandet. När jag nu tänker söka nytt jobb är jag lite ”orolig” att min nuvarande arbetsgivare ska se mina facebookinlägg och twitterinlägg/blogginlägg (har funderat på blogg och twitter nämligen) och använda det emot mig på något sätt. Föreslår du att man ska vara lite anonym? Inte skriva ut sitt riktiga namn och kanske inte skriva ut namnet på företaget man har sin nuvarande anställning på? Eller ska man bara köra på?Eftersom jag inte tänkte byta branch eller yrke lär väl även de söka nytt folk på samma ställen där min framtida arbetsgivare söker? När du sökte var du väl arbetslös och direkt kommen från studierna?

14 04 2010
jobbsk

Hej Helena!
Jag förstår problemet. Jag hade ju inte någon att ta hänsyn till, och kunde liksom gå all-in.

Att söka jobb med falskt namn tror jag inte är en så bra idé. Om inte annat blir de du kontaktar förvirrade. Och om du är orolig för att bränna dina broar med nuvarande arbetsgivare så får du nog göra det lite mer diskret. Annars kanske du även bränner en bra referens. Men om du har en bra relation till dina chefer, så kanske du kan försöka vara öppen med dem i första hand att du vill söka dig vidare. Men det är inte alltid det lättaste, det är jag medveten om.

På Twitter och LinkedIn t.ex. kan du ju ändå nätverka och skapa nya kontaker. Sedan går det ju att skicka direktmeddelanden på dessa platser som inte syns för någon annan. Samma sak via Facebook. Allt fler företag inom olika typer av branscher befinner sig ju på dessa platser numer.

Lycka till! Hör av dig om det är något annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: